Fem nya företag får kvalitetsmärkningen ”Nature’s Best”

Fem nya företag har nu arbetat sig igenom de kriterier som krävs för att ta emot Sveriges hållbarhetsmärkning för naturbaserad turism, Nature’s Best. De nya företagen är Arctic Retreat, Luleå Travel, Horses of Taiga, Sápmi Nature Camp och Treehotel. Och inom kort blir fler naturturismföretag godkända.

De nya Nature’s Best företagen erbjuder alla naturbaserade upplevelser i norra Sverige och de har flera gemensamma värderingar i sitt företagande. De värnar om naturen och den lokala kultur de verkar i, de arbetar småskaligt och i nära dialog och samarbete med andra aktörer i sin omgivning. Med den nya kvalitetsmärkningen vill de skapa ett hållbart sätt att driva sin verksamhet på och ge gästerna unika upplevelser.

Möt våra nya spännande Nature's Best företag
Arctic Retreat består av tre ombonade timmerstugor, med ett unikt läge vid Råneälv i Sapmi. Företaget samägs av fyra familjer som erbjuder sina gäster möjligheten att bo mitt i naturen och samtidigt få uppleva den lokala kulturen och maten. Arctic Retreat bygger sin verksamhet på småskalighet och har en nära dialog med skogsägare och samiska familjer i sitt närområde.

Luleå Travel är aktivitetsarrangören som vill ge sina gäster ett mervärde genom att vara ett ekoturismföretag. De arrangerar resor i Sápmi och Lofoten och i sitt program har de guidade turer med hundspann, snöskovandring och kajakpaddling. Verksamheten bygger de på kunskap om naturen och den lokala kulturen, en kunskap som de vill förmedla till sina gäster.

Horses of Taiga är beläget vid Svansele i Västerbotten och erbjuder sina gäster ridturer med islandshästar i den svenska Taigan. Taigan är ett barrskogsbälte runt norra jordklotet och i Sverige sträcker den sig från Dalälven och norrut. Genom att samarbeta med andra aktivitetsföretag i närheten kan de erbjuda en kombination av olika aktiviteter som hundspann och besök på en samegård och därmed skapa en bättre upplevelse för alla besökare.

Sápmi Nature Camp drivs av Lennart Pittja som med sin familj har bedrivit renskötsel i området sedan urminnes tider. Som boende på Sápmi Nature Camp tar gästerna del av viktiga inslag i den samiska kulturen med till exempel skidåkningen och dess vikt för transporter och renskötseln i området. Med Lennart som guide får gästen gamla och nya historier om livet i Sápmi berättade vid elden utanför kåtan eller under tur i urskogar och på fjäll.

Treehotel är hotellet i den lilla byn Harads i Norrbotten där avancerad arkitektur och vildmark imponerar stort. Boendet består av rymliga och bekväma trädrum, unikt designade och byggda i symbios med den orörda naturen med utsikt över Luleälvens dalgång, milsvid skog och den mäktiga ån. Aktiviteter som erbjuds är bland annat yoga på is med bastu, meditation och snöbad, vandring med fika i ett svenskt hem och skattjakt bland vilda smaker. Restaurangen får sina råvaror från egna odlingar och lokala leverantörer.

Intervjuer med eldsjälarna bakom företagen
I de här intervjuerna kan ni läsa mer om företagen och om deras arbete med Nature’s Best:
Arctic Retreat med guldkantat stugmys
Storslagna naturupplevelser med Luleå Travel
Horses of Taiga vårdar häst och natur
Stressade själar får ro hos Sápmi Nature Camp
Höjdarupplevelser på Treehotel

Gemensamt för de fem företagen är att de vill skapa ett mervärde för sina gäster, genom att aktivt jobba med ekoturismens grundprinciper. Med hjälp av kvalitetsmärkningen Nature’s Best har de nu fått ett konkret verktyg för att jobba de här frågorna och utveckla sig som naturturismföretagare. Kvalitetsmärkningen är också en betydelsefull metod att få alla medarbetare att arbeta i samma riktning.