Horses of Taiga vårdar häst och natur

Horses of Taiga

Ridturer på islandshäst i skogen helt nära den lilla orten Svansele i Västerbotten är affärsidén hos Horses of Taiga. Namnet lockar gäster från hela världen. Nu spetsas inriktningen på hållbart resande genom kvalitetsmärkningen Nature’s Best.

– Många svenskar tror att taigan bara finns i Ryssland, säger Floriane Colonnier som ursprungligen kommer från Frankrike och ägare till Horses of Taiga. Taigan är ju barrskogsbältet på hela norra halvklotet. Det är den naturen vi rider i, företagsnamnet signalerar att vi befinner oss långt norrut.

Tillsammans med Rianne Kindt från Nederländerna erbjuder Floriane terrängritter från en timme och upp till en vecka året om, med undantag för pausen på våren vid snösmältningen. Varje grupp har högst fyra deltagare.

– Jag har velat bo i norr och drömt om Lappland sedan jag var fem år, berättar Floriane. Jag började rida som sexåring och nu lever jag det liv som jag ville ha redan som tioåring. Naturen kring Svansele är så fin och vi har från första början känt oss så välkomna här. När ungdomarna i trakten flyttar till sta’n kommer vi med nytt blod och ekonomi. Vi samarbetar med många olika företag i närheten. Alla råvaror köper vi in från lokala gårdar.

Horses of Taiga samarbetar också med några andra aktivitetsföretag i trakten. På så vis kan en gäst erbjudas både ridning, hundspann och besök på en samegård.

– Människor reser inte hit för att göra en enda aktivitet, säger Floriane. De vill göra flera olika saker, vilket är bra för alla. Själva fokuserar vi på hästvård och på naturen, vi pratar mycket med våra gäster om hur vi kan skydda den. Man förstår ju mycket bättre när man får se och uppleva på riktigt.

Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Vi uppmuntrar våra gäster att resa klimatsmart. De gäster som reser hit med tåg istället för flyg erbjuder vi en extra ridtur. För de som flyger klimatkompenserar vi flygresan mellan Stockholm och Skellefteå. Härutöver plockar vi skräp i hela skogen, det är en liten insats som gör stor skillnad.

Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– Vi försöker jobba för en bättre framtid och försöker bidra så gott vi kan som ett litet turridningsföretag. För mig är guidning ett sätt att skydda vårt område genom att utbilda gästerna, ett sätt att uppmuntra människor att ta bättre hand om natur och kultur.

 Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Det är ett sätt att visa och bevisa hur mycket vi bryr oss om jorden och dess invånare. Att vara certifierad visar att vi verkligen gör något. Dessutom är vi del av ett starkt nätverk med likasinnade företag som vi kan kommunicera och dela idéer med.

Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Inte specifikt efter hållbara upplevelser men många gäster uppmärksammar konsekvenserna av sina handlingar. De frågar mycket mer än förut. Allt fler vill inte boka förrän de pratat med mig i telefon och försäkrat sig om att vi tar hand om våra hästar på ett bra sätt.

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Vi berättar och berättar och berättar om naturen, om den lokala kulturen och om samerna. Det är viktigt att gästerna lär känna trakten vi rider i, att de får en inblick i hur vi kan skydda den och att de får en upplevelse som är en tydlig del av något större. Framöver kommer vi också att kommunicera Nature’s Best i vår marknadsföring. Det säger en hel del om vad vi står för.

Läs mer: Horses of Taiga