Storslagna naturupplevelser med Luleå Travel

Luleå Archipelago winter

Hållbart resande efterfrågas allt mer av både branschfolk och resenärer. Som kvalitetsmärkt Nature’s Best-arrangör erbjuder Luleå Travel flerdubbla mervärden: storslagna naturupplevelser i små grupper med stort fokus på traktens kultur och traditioner.

Dirk Koolwijk kom från Nederländerna tillsammans med sin partner Cecilia Sandström till Luleå 2017. Med sig i ryggsäcken hade han gedigen erfarenhet som guide i bland annat Arktis. Snart hade han etablerat ett samarbete med en holländsk organisation som erbjöd skridskoturer. Efterhand växte verksamheten till det som nu är Luleå Travel med flera guider och anställda på kontoret. Guidade resor i Sàpmi samt Lofoten står på programmet. Hundspann, snöskor, norrsken och kajakpaddling hör till ingredienserna.

– Vi får bokningar och har resor året om, berättar Dirk. I början fokuserade på vi den nederländska marknaden, nu utgör holländarna omkring 20 procent av våra gäster, övriga 80 procent kommer från andra delar av Europa samt Asien, Australien och USA. Det är en stor fördel för oss att ha vår bas på själva destinationen, vi kan det vi säljer och det uppskattas inte minst av våra utländska gäster.

Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?
– Vi är en aktivitetsarrangör och alla våra resor bygger på kunskap om naturen och den lokala kulturen. Den kunskapen delar vi md oss av. Det kan förstås också handla om samisk kultur eller UNESCOs världsarv Gammelstad där jag själv är auktoriserad guide. Vi tittar inte bara på norrsken, vi måste ju skapa minnesvärda upplevelser även om det snöar och huvudattraktionen uteblir. Sådant lägger vi mycket kraft på.

Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?
– Vi har alltid jobbat efter ekoturismens grundprinciper. Med Nature’s Best har vi äntligen hittat ett konkret verktyg, både att leva upp till och att stolt tillhöra. Både jag och min fru har jobbat mycket i Arktis och vi har sett på nära håll vilka konsekvenser turism kan få.

Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?
– Att hållbarhetstänket omsätts i verkligheten blir allt viktigare för allt fler. Sverige har kommit långt när det gäller hållbar naturturism. Frågan hur man kan jobba med ekoturism när ens gäster anländer med flyg från olika delar av världen är ju en fråga som gäller alla destinationer. Turism är en viktig inkomstkälla men alla har inte möjlighet att resa utan att också flyga. I de arrangemang som Luleå Travel erbjuder ingår aldrig flyg och vi försöker aktivt se till att våra gäster reser med tåg från Stockholm.

Märker ni av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser?
– Ja. Framför allt i branschen. Allt fler samarbetspartners världen över frågar om vi är eko-certifierade. Människorna som bor här i trakten behöver också utbildas för att förstå vad hållbar turism innebär. Vi har små grupper och gör allt för att slita så lite som möjligt på naturen som vi rör oss i.

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster?
– Vi berättar om Nature’s Best på vår hemsida och försöker på så vis skapa insikter och medvetenhet. På våra Nature’s Best-märkta turer informerar vi om Nature’s Best. Av ren nyfikenhet försöker jag också alltid ta reda på hur det kommer sig att en gäst valt just en Nature’s Best-märkt aktivitet.

Läs mer: Luleå Travel

Av: Kicki Lind