Sweden Husky Tours

Sweden Husky Tours

Sweden Husky Tours

Sweden Husky Tours har funnits sedan 1996, då Jens Wickström tog beslutet att flytta norrut och starta turistverksamhet med hundspann. Företaget hette då JW’s Vildmarksturer, men för att bättre kunna möta en ökande internationell marknad byttes namnet 2013 till Sweden Husky Tours.

Hundarna är av raserna alaskan husky och siberian husky. Alaskan husky har, som namnet antyder sitt ursprung i Alaska, där de korsats fram med den enda målsättningen att få fram en så bra slädhund som möjligt. Siberian husky är en stark, köldhärdig och uthållig hund som fördes över till Alaska från tjukterfolket i nordöstligaste Sibirien i början av 1900-talet.

Sweden Husky Tours bedriver även avel av båda raserna i liten skala för eget bruk. På kenneln finns ca 50–55 hundar inklusive unghundar och pensionärer. De flesta hundarna bor ute i hundgårdar, men pensionärer och valpar får oftast bo inne i huset.

Att få vara en i spannet och hjälpa till att dra släden är dessa hundars stora lycka. Det går inte att missta sig på den glädje och förväntan som hundarna uppvisar då förberedelserna för dagens tur börjar. Från de hundar som denna gång får stanna hemma kan man höra vemodiga ylanden.

Alla hundarna älskar att bli klappade, men då det är dags att jobba är de så ivriga att de inte har tid för sådant. Efter turen, däremot, vill de gärna bli omklappade.

Jens köpte sin första polarhund, en samojed, 1988 och ett år senare kom hund nummer två, en alaskan husky. I början av 90-talet införskaffades sedan några siberian huskies och hundspanns-körningen blev verklighet. Sommartid är Jens snickare i eget företag, men har även licens som raftingguide och kör ibland forsfärder.

Alltsedan Ann Wessman köpte sin första siberian husky 1976 har hon varit ohjälpligt förälskad i rasen, dess intelligens och integritet som aldrig upphör att fascinera och förvåna.

År 1991 förverkligade Ann äntligen sin dröm att flytta norrut från Stockholm, köpa en gård och skaffa fler siberian huskies. Tre stycken fanns redan i bagaget, men det dröjde inte länge förrän de blev fler och fler och fler.

Ann har även ett förflutet som språklärare, men sedan juni 2016 ägnar hon all sin tid åt hundarna och hundspannskörning. Att stå på släden och se hundarna arbeta sig fram genom det gnistrande vita snölandskapet får Ann att glömma tid och rum – det är bara hundarna och jag som existerar!

Kriterier

Hundspann

Information om företaget

Namn
Sweden Husky Tours
Adress
Ed Blixtgatan 11
820 42 KORSKROGEN
Telefon
+46 (0)651 - 220 87
E-post
info@swedenhuskytours.se
Hemsida
www.swedenhuskytours.se