Nutti Sámi Siida AB

Katja Bechtloff

Jukkasjärvi ligger mitt i samebyn Talma, som är en av Kiruna kommuns sju samebyar. Kyrkudden vid den gamla träkyrkan och den nya samiska vildmarkslodgen i Sautosjohka (Reindeer Lodge) är baserna för det samiska kultur- och aktivitetsföretaget Nutti Sámi Siida. Företaget drivs av Nils Torbjörn Nutti, renskötande same från Saarivuoma sameby och hans sambo Carina Pingi från Gabna sameby.

Här står renen, den samiska kulturen och de samiska värdarna i centrum. Som gäst får man en nära, genuin och gedigen inblick i den samiska kulturen och dess traditioner. De samiska guiderna berättar om och visar upp det dagliga livet inom renskötseln, nomadlivet och hur man tillvaratar de gamla traditionerna.

På Kyrkudden vid Jukkasjärvis gamla träkyrka ligger Sámi Siida friluftsmuseum, där det också finns café och en liten butik med sameslöjd. Här kan man besöka renarna i vistet både under sommar och vinter, och när snön ligger vit kan man dessutom köra kortare turer med rensläde här. I Sami Siida finns även en jättetältkåta där traditionella samiska måltider tillagas över den öppna elden.

Den egna samiska vildmarkslodgen i Sautosjohka (Reindeer Lodge), som togs i bruk 2009, erbjuder ett unikt kvalitetsboende med samisk design och lappländska matupplevelser för upp till 16 gäster. Dessutom fungerar den som startpunkt för vinterns längre renslädesturer. Under sommaren ordnar Nutti Sámi Siida samiska vandringar i fjällen nordväst om Kiruna.

År 2011 tilldelades Nutti Sámi Siida det prestigefyllda Grand Travel Awards Ekoturismpriset, som den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året.

Kriterier

Sápmi
Kultur
Boende

Information om företaget

Namn
Nutti Sámi Siida AB
Adress
Marknadsvägen 84
981 91 JUKKASJÄRVI
Telefon
+46 (0)980 - 213 29
E-post
info@nutti.se
Hemsida
www.nutti.se