Kullabergsguiderna

Kullabergsguiderna

Kullabergs natur lockar årligen bortåt en halv miljon besökare. Här bjuds på ståtliga bokskogar, betade fäladsmarker, milsvid utsikt och inte minst geologisk dramatik, när de branta klipporna möter Kattegatts vågor i nordvästra Skåne. Den så kallade urbergshorsten är också basen för Kullabergsguiderna som sedan 1995 har bjudit besökarna på ett brett utbud av spännande aktiviteter, som grottvandring, snorkling, klättring, sportfiske och tumlarsafari.

Företagets grundare Joachim Persson från äventyrsföretaget Special Sport School och Marcus Petersson från First Camp har sett till att Kullabergsguiderna är väl förankrade i den skånska myllan. Som besökare möter du dock vanligtvis någon av företagets engagerade guider som Jacob Schenström eller Fredrik Albihn. Kunnigt och välkomnande visar de upp och berättar mer om områdets spännande naturarv och historia för tusentals besökare. Professionellt bemötande, anpassning till den aktuella gruppen, genomarbetade säkerhetsrutiner och varmt värdskap är några av ledorden som kännetecknar deras arbete.

Sedan ett par år tillbaka bedriver också Kullabergsguiderna ett intimt samarbete med naturum Kullaberg och Skånes länsstyrelse. En konkret samverkan som har lett till flera positiva vinster för både natur, miljö och besökarna. Kullabergsguiderna bidrar exempelvis dagligen till uppsikt och skötsel av områdets naturreservat. Tillsammans med länsstyrelsens personal vinnlägger man sig dessutom om att erbjuda högsta möjliga guidekvalitet och verkligt breda kunskaper om Kullabergs fauna, flora, geologi och historia. Enligt vissa bedömare har också företagets närvaro på Kullaberg, och deras utbud av professionella aktiviteter kring klättring, klipphopp och bergsnedfirning, bidragit till färre olyckstillbud.

Inspirerade av initiativ i Alperna finns också djärva tankar på att göra hela området till en bilfri zon. Ett första steg på vägen skulle vara att se till att dagens busslinje går ända ut till Kullens fyr på sommaren, och inte som nu stanna i Mölle. Ett förslag som både tillgängliggör berget för nya besökare och minskar sommarens intensiva biltrafik.

Sommaren 2011 lanserade Kullebergsguiderna Sveriges första valsafari, och spaning efter tumlare blev genast en succé. Även detta var ett resultat av samarbetet med länsstyrelsen, och nu fortsätter safariverksamheten i nära dialog med både svenska och danska forskare.

 

Kriterier

Viltskådning

Information om företaget

Namn
Kullabergsguiderna
Adress
Kadriljvägen 8
254 83 HELSINGBORG
Telefon
+46 (0)739 - 88 10 77
E-post
info@kullabergsguiderna.se
Hemsida
www.kullabergsguiderna.se