Guide Natura

Hansi Gelter

”Låga kusten” i Bottenviken är en väl bevarad hemlighet för den som söker stora naturupplevelser. Här är Guide Natura på hemmaplan.

Hansi Gelter som driver Guide Natura är biolog i grunden och har doktorerat på flugsnappare. Han har stora kunskaper om flora och fauna och känner till skärgårdens smultronställen, både i och utanför naturskyddade områden. Vid sidan av sitt företagande undervisar han i upplevelseproduktion vid Luleå tekniska universitet, och har tidigare vid Lärarutbildningarna i Luleå undervisat i biologi, friluftsliv och utomhuspedagogik. I sin forskning studerar han guidens betydelse för upplevelser och lärande. Han har en gedigen bakgrund som reseledare för Temaresor i en rad olika länder, och brinner nu för ekoturism i Sverige.

Med hjälp av kajak eller båttaxi inbjuder Guide Natura till närgångna naturupplevelser i den till stora delen orörda norrlandsskärgården. Här trivs både sälar och havsörn, och en och annan björn eller ren kan påträffas i midnattssolens ljus. Guidade turer handlar inte om att informera och berätta om natur och kultur, tycker Hansi. Hans guidefilosofi är mer som Linnés – att upptäcka och förundras, att se det stora i det lilla.

Varje arrangemang är mycket noga genomarbetat för att erbjuda säkra och berikande upplevelser. Det här är ett företag som tänker ekoturistiskt på grund av övertygelser, och respekt och förståelse för naturen genomsyrar arrangemangen. Grundprincipen för samtliga arrangemang är miljövänlig och långsam färd i naturen för att maximera naturkontakten. När motorfordon måste användas är miljöhänsyn och klimatkompensation självklar.

Utrustningen i form av kajaker, flytvästar och tillbehör är av högsta kvalitet och säkerhetsplaneringen är god. De självguidade turerna är mycket noga planlagda och genomgång av turer sker seriöst och noggrant. Företaget är alltid redo med en taxibåt om det skulle behövas.

 

Kriterier

Kajak/Kanot
Viltskådning
Kultur

Information om företaget

Namn
Guide Natura
Adress
Lövgrundsvägen 93
941 41 PITEÅ
Telefon
+46 (0)706 - 72 21 09
E-post
contact@guide-natura.com
Hemsida
www.guide-natura.com