Geunja Samisk Fjällgård – Lapplandsafari

Ted Logart

Majestätiskt står den samiska fjällgården på en udde där fjällen stupar brant ner i den klara fjällsjön, en mytomspunnen plats i Vindelfjällens naturreservat. Här blir varje gäst mottagen som en familjemedlem. Gården drivs av familjen och värdparet Mikael och Ann-Kristine Vinka genom Lapplandsafari AB som snart funnits i tjugo år.

Renskinn, handsmidda spikar, handbilade timmerstockar, torvtak och väggar som tätats med husmossa är bara några av många detaljer. Gården tar endast emot ett fåtal grupper per år och med högst 12 gäster per tillfälle. Värdparets målsättning är att varje gäst skall få med sig en rad olika mervärden och minnen för livet. Inte vilka minnen som helst, utan just det där speciella minnet som du så gärna vill dela med dig av, men som är så svårt att återberätta. Just den där speciella känslan du fick då du blickade upp mot himlavalvet och tänkte; ryms det en stjärna till?

Fiska, jaga, skida, paddla, vandra eller följ med Mikael i hans dagliga arbete och förkovra dig i fjällväxter för föda och medicin. Familjen Vinka tar dig med på de äventyr du själv väljer, i den ljusa sommarnatten eller under norrskenets fyrverkeri. Du behöver ingen speciell utrustning eller förkunskaper. Den samiska kulturen genomsyrar allt in i minsta detalj, och här är du som gäst med och bidrar aktivt till bevarandet av det samiska kulturarvet och lokalt naturskydd. Stöd till projekt Fjällräv är ett exempel, liksom ett starkt motstånd mot ett planerat vägbygge genom naturreservatet.

För totalupplevelsen samisk kultur, god mat och varmt värdskap i storslagen natur belönades Lapplandsafari och Geunja med "Grand Travel Awards Ekoturismpris" 1999 och WWF:s "Arctic Award" 2001.

 

Kriterier

Sápmi
Boende
Vandring
Fiske
Kajak/Kanot
Viltskådning

Information om företaget

Namn
Geunja Samisk Fjällgård – Lapplandsafari
Adress
Box 12
924 95 AMMARNÄS
Telefon
+46 (0)706 - 02 90 88
E-post
info@lapplandsafari.se
Hemsida
www.samiecolodge.com