Miessemánnu – Renkalvens månad

Klara Enbom Burreau

I ett exklusivt möte med den samiska renskötarkulturen, inramat av midnattssolens ljus finns en chans att träffa nyfödda renkalvar som tar sina första stapplande steg och renskötare som lever enligt traditionell samisk kultur och kunskap.

Hos Nutti Sámi Siidas i Jukkasjärvi i Kiruna välkomnas du av en renskötare som tar med dig ut i skogen mitt i Sápmi. Här möts man av ett hundratal renar i hägn som ni lugnt och stilla närmar er. Kalvningen är en väldigt känslig tid på året och det är viktigt att honorna får beta i ro och får kraft och avskildhet för att ostört kunna föda sina små kalvar. Om förhållandena är rätt kan du få den unika möjligheten att se nyfödda renkalvar. Här får du lära dig mer om renar, renskötsel och alla dess utmaningar, till exempel klimatförändringar. När kalvarna har vuxit till sig och är redo för den långa migrationen släpps renarna ut ur sitt hägn och ut på fjället.

Efter besöket hos renhjorden är traditionell samisk måltid i en lávvun en fin avslutning på dagen. Suovas, lättsaltad och kallrökt renköt, steks över den öppna elden som serveras med samisk gáhkku-bröd. Bättre kan det inte bli.
Efter måltiden avrundas det hela med en kopp kokkaffe och mer berättelser om livet som renskötare.

Läs mer hos Nutti Sámi Siida