Granö Beckasin – vinnare av ekoturismpriset 2024

Allt började med ett engagemang i bygden. Målet var att skapa fler arbetstillfällen och öka inflyttningen för att möjliggöra att skolan skulle finnas kvar. Ur det startades 2008 företaget Granö Beckasin, pristagare av Grand Travel Award Ekoturismpriset 2024.

– Priset betyder jättemycket för oss alla här. Det känns så kul att bli uppmärksammad för att ha lyckats med att generera arbetstillfällen på landsbygden. Och för att vara ett exempel på att tillväxt på landsbygd är möjlig och att ekoturism är en framgångsrik väg att välja. Jag hoppas att människor runt om i vårt land, både investerare, entreprenörer och kommuner som har likande situationer som oss ser att det är fullt möjligt med tillväxt i stället för nedskärningar. Satsa, våga och investera, säger Christopher Storm, produktchef på Granö Beckasin.

Granö Beckasin är ett kvalitetsmärkt Nature's Best- företag. Grand Travel Award Ekoturismpriset delas ut årligen av Naturturismföretagen och resebranschtidningen Travel News, till ett företag som bäst levandegör svensk ekoturism.

Företaget finns i byn Granö, mellan Lycksele och Umeå, med hotell och unika naturnära stugboenden samt en ekologisk restaurang vackert belägen i skogen, vid Umeälven.

Gäster kan till exempel bo som en fågel uppe bland träden i något av deras Fågelnästen.

Granö erbjuder också konferensmöjligheter och flera olika paket med aktiviteter som följer årstidernas växlingar. Maten som serveras är utvald med omsorg och kommer från trakten, rätterna återspeglar säsongernas skiftningar och lokala traditioner.

Boende Granö Beckasin

Verksamheten är sprungen ur det som är kärnan i ekoturism – att bidra positivt till platsen.

– Det började med att föräldrar i byn insåg att om vi inte generar arbetstillfällen så kommer det bli problem att få barn till skolan och skolan kommer att försvinna. Det låg hot om att skolan, matbutiken och campingen, som nu är vår lodge, skulle läggas ner. Idag finns en liten matbutik, skolan är kvar, det finns två bagerier med kafé, ett hundspannsföretag, en konstnär som också göra guidade turer specialiserad på foto, ett musteri. Vårt ”varför” som företag och huvudsakliga mål är att skapa tillväxt i vår bygd och lyfta fram och främja så många andra företag som möjligt.

Christopher beskriver att företaget står på tre ben: aktiviteter som reseanledning, unikt naturnära boende samt god mat med stark lokal förankring.

– Vi levererar en helhetsupplevelse, det är viktigt för att lyckas. Att resa består av många delar och de måste hänga ihop. Vi arbetar tillsammans många andra aktörer i området för att arrangera aktiviteter och paketlösningar för boende Det ska vara enkelt att komma till oss.

Vy över Granö

Hållbarhet är viktigt och Granö Beckasin jobbar hårt för det. Restaurangen är KRAV-märkt och företaget är också sedan många år tillbaka ett kvalitetsmärkt Nature's Best-företag.

– Vårt syfte var tydligt från början. Vi ville främja vårt lokalsamhälle. Att jobba med ekoturism passar väldigt väl med det syftet, att de upplevelser man skapar också leder till något beständigt som kan komma lokalsamhället till nytta. Vi har väldigt tydliga ramar på hur stora vi vill vara och vad som är bäst långsiktigt.

Motivering till priset:
Granö Beckasin är djupt rotad på platsen och har syftet att skapa en positiv utveckling för bygden kring Granö.

Genom åren har Granö Beckasin stadigt vuxit och skapat en grund för flera olika företag inom naturturism och besöksnäring. Ett gediget utbud av nyfikna aktiviteter kryddar gästernas upplevelse som i grunden är naturens enkelhet och skönhet samt med hållbarhet i fokus i alla led.

Navet i ekoturism – att bidra positivt till platsen – genomsyrar allt hos Granö Beckasin, en stadigt lysande stjärna på ekoturismens himmel.

Foto:  Jenny Engström, Bea Holmberg.