Vildmarksbyn Solberget

Vildmarksbyn Solberget

Vildmarksbyn Solberget

Det handlar om att fokusera på livets väsentligheter. Norrskenet i den smällkalla vinternatten, höstvandringen genom Muddus nationalpark, samtalen kring de gemensamma middagarna eller i den vedeldade bastun. Då är det närmast en fördel att det är enkelt, och att närmaste granne bor två mil bort. Den som besöker Solberget gör en tidsresa hundra år tillbaka, något som främst lockar tyskar, men hit är vi andra också välkomna.

Dirk Hagenbuch kom till skogarna runt Nattavaara redan på mitten av 1990-talet. Först som reseledare för tyska grupper till de svenska storskogarna i norr, men en dag valde han att stanna kvar. Först guidade han på Inlandsbanan, i Kirunas gruvgångar och en vinter på Icehotel. Sedan 2002 tog han över Vildmarksbyn Solberget, som drevs av en tysk landsman och som var målet för Dirks första resor till skogarna norr om polcirkeln.

Vildmarksbyn Solberget är en genuin och familjär boendeanläggning mitt ute i de norrländska storskogarna. Omgivet av tre naturreservat för gammelskog och med Muddus urskogar bara fem mil bort. Här saknas el, rinnande vatten och moderna toaletter, för i upplevelsen ingår att hämta vatten, lyssna till braskaminens knaster, äta gott i fotogenlampans mjuka ljus och finna både ro och renhet i den vedeldade bastun. Helt enkelt en primitiv lyx som lockar en växande grupp familjer, par och enskilda besökare från framför allt tyska storstäder, men hit börjar även andra nationaliteter att hitta.

Här är det nämligen de naturliga attraktionerna som är målet för resan. En hundspanns- eller renslädestur bland snötyngda granar. Exklusiva vinterexpeditioner på skidor in i Muddus nationalpark. Ljusa sommarnätter med fågelsång och frodig norrländsk grönska, eller en frisk höstvandring bland färgsprakande urskogar.

Dirk är också en pionjär på klimatsmarta tågresor. På meritlistan står stordåd som att få Norrlandståget att göra stopp i lilla Nattavaara när hans gäster anländer. Ett avstressat resande som företaget stimulerar med egen upphämtning, och en rejäl rabatt på de arrangemang som bokas i god tid med inkluderad tågresa. Vildmarksbyn Solberget värnar också om bygdens ekonomi och varje år köps mejeriprodukter, grönsaker, pålägg och annat för hundratusen kronor eller mer i Nattavaaras lanthandel. Kött från älg och ren kommer från det lokala slakteriet i Jokkmokk, och relationen med samebyn vårdas genom att traktens renskötande samer bjuds in som talare på återkommande berättarkvällar.

Kriterier

Boende
Hundspann
Kultur
Viltskådning

Information om företaget

Namn
Vildmarksbyn Solberget
Adress
Solberget
982 06 NATTAVAARA
Telefon
+46 (0)702 - 93 58 87
E-post
info@solberget.com
Hemsida
www.solberget.com