Stora Karlsö

Magnus Melin

Stora Karlsö utanför Gotland är inte bara ett välbesökt utflyktsmål, Östersjöns största fågelberg och omtalat för sina rödgula orkidéängar i slutet av våren. Ön, som är ett korallrev med drygt 400 miljoner år på nacken, hyser också en rik historia som börjar på stenåldern och inkluderar banbrytande insatser för svenskt naturskydd. Ön köptes och skyddades redan på 1880-talet och i snart hundra år har ön varit ett populärt resmål.

Mest känt är Stora Karlsö för sina stora kolonier av sillgrissla och tordmule, som häckar i tusentals par på öns tvära klippbranter. Men för drygt hundra år sedan var dessa norra halvklotets ”pingviner” på väg att utrotas, som resultatet av en hänsynslös nöjesjakt. För att rädda öns fågelliv bilades ett privat bolag, som under 1880-talet stegvis köpte in öns marker. Samma bolag - Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB - står än idag som ägare till ön. Fågeljakten förbjöds omgående och Karlsö är faktiskt världens näst äldsta naturskyddade område, efter Yellowstone National Park i USA.

Även som populärt resmål för naturintresserade har Stora Karlsö en lång tradition att vårda. Redan på 1920-talet startades de reguljära båtresorna från Klintehamn på Gotland och under snart hundra år har ön under devisen ”vårda, värna och visa” gjort sig känd för sina kunniga och intressanta rundvandringar på ön. Numera besöks ön av bortåt 10 000 gäster, varav drygt en tredjedel också väljer att övernatta på Stora Karlsö och njuta av den exklusiva stillheten som tidiga morgonar och stilla sommarkvällar bjuder på.

Det finns många skäl att besöka Stora Karlsö. Prunkande orkidéängar med tusentals Adam och Eva och Sankte Pers nycklar i början av juni är en anledning. Ett rikt fågelliv, som inte bara bjuder på grisslor och tordmular, utan också arter som svärtor, skrakar och ejdrar, spännande småfågel som höksångare och rosenfink och besökande örnar från Gotland. Eller öns rika historia som börjar med de första säljägarna för 9 000 år sedan, och sedan fortsätter med lämningar från brons- och järnåldern, medeltidens stenbrott, Linnés besök 1741 och de senaste seklernas fårbete, harjakt och fiske på och runt ön.

Stora Karlsö har gjort sig särskilt känt för sin höga guidekvalitet. Guiderna rekryteras med stor omsorg och vidareutbildas dessutom ett par gånger under säsongen. Här finns även ett museum som berättar mer om öns natur, geologi och historia. Kunskap står nämligen högt i kurs på Karlsö. Många gotländska skolresor går hit på våren och sedan längre har man haft ett nära samarbete med en lång rad olika forskningsprojekt.

Kriterier

Kultur
Viltskådning

Information om företaget

Namn
Stora Karlsö
Adress
Hamnvägen 16
62377 Klintehamn
Telefon
+46 (0)498 - 24 05 00
E-post
info@storakarlso.se
Hemsida
www.storakarlso.se/