Lättpackad i fjällen

Staffan Widstrand

Fjällvandring behöver varken vara tung eller spartansk. Allt fler upptäcker att storslagna vyer med fördel kombineras med trerättersmiddagar på sköna fjällstationer. Ett sommaräventyr som sätter värde på svensk natur och bidrar till jobb på landsbygden. Här är några lätta förslag från Abisko i norr till Kynnefjäll i söder.

Det finns alternativ till fjällvandring med tunga ryggsäckar, umbäranden och torrfoder. Lättast är att använda en fjällstation som bas för egna dagturer eller vandra med minimal packning mellan olika närliggande stugor och stationer. Då kan dagens naturupplevelser firas med en god middag och kanske även ett glas vin. Eller varför inte både tält och riktigt tak över huvudet? Inled och avsluta med ett par dagar på fjällstationen, och gör där emellan en egen fjällvandring på några dagar. Flera fjällstationer hyr ut tält, stormkök, sovsäck och annan friluftsutrustning, och kunniga guider tipsar gärna om bästa rutten, lämpliga tältplatser och vad du inte bör missa. Här är några tips till dig som föredrar att lätt packad njuta av storslagen natur, istället för att kånka genom landskapet med onödigt många kilon.

STF Abisko Fjällanläggning

Använd STF Abisko Turiststation som bas för egna upptäcktsfärder. Med nationalparken bokstavligen utanför dörren finns det flera alternativ att välja på. Ströva några kilometer längs Kungsleden, bestig blomsterfjället Njullá med fjällsippa och lapsk alpros och ta linbanan ner, eller promenera bort till Abiskojåkkas kanjons otämjda vattenkraft och njut. KRAV-märkt restaurang med fullständiga rättigheter och tåget stannar ett stenkast från turiststationen.

Med lätt packning blir den två mil långa vandringen till STF Kebnekaise Fjällstation mycket enklare. Tar du båten över glaciärsjön Laddjujavri, blir sträckan dessutom drygt en halvmil kortare. På plats finns det gott om turer på egen hand till vattenfall, jättegrytor och bland fjällens blommor. Vill du försöka bestiga Sveriges högsta topp, erbjuds guidade toppturer under en stor del av sommaren. Restaurang med bland annat kött och fisk från närområdet. Tåg till Kiruna och vidare med buss till Nikkaluokta.

STF Saltoluokta Fjällanläggning

I mitten av september bjuder STF Saltoluokta Fjällstation på avslappade vandringar bland färgstarka höstfjäll. En långhelg i kanten av nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek, där lappländska läckerheter och härliga bastubad står på menyn. Två guidade dagsvandringar med utomhusmåltider ingår. Restaurang med fullständiga rättigheter och mycket råvaror från lokala leverantörer. Tåg till Gällivare och sedan vidare med buss till Kebnats.

Jämtlandstriangeln mellan STF Storulvån, Sylarna och Blåhammarens fjällstation är en klassiker. När man äter gott och sover skönt på respektive fjällstation blir den egna ryggsäcken betydligt lättare. Räkna med minst fem dagar, men passa gärna på att stanna någon dag extra på någon av fjällstationerna. Restauranger med fullständiga rättigheter på Storulvån och Blåhammaren, och på Sylarna kan matkasse för självhushåll bokas i förväg. Tåg till Duved och sedan vidare med busstaxi till Storulvån.

En dagsetapp från Grövelsjöns Fjällstation ligger Töfsingdalens nationalpark. Fjällstationen har en välutrustad uthyrningsbutik där tält, friluftskök och övrig utrustning går att hyra. Förbered besöket med en dag eller två på fjällstationen. Personal på stationen tipsar om lämpliga vandringsrutter och parkens sevärdheter. Efter besöket i en av Sveriges otillgängligaste och minst besökta nationalparker, pustar du ut och njuter av fjällstationens mat och logi. KRAV-märkt restaurang med fullständiga rättigheter. Tåg till Mora och sedan vidare med buss till entrén utanför Grövelsjöns fjällstation.

Missa inte att övernattningar, måltider och guidningar gör att ditt besök bidrar till värdefulla arbetstillfällen och gynnar traktens ekonomi. Lätt packad på vandringen ger helt enkelt storslagna fjäll ett ekonomiskt mervärde. En viktig aspekt i en tid då svenska och utländska mineraljägare mutar in allt fler värdefulla områden med siktet inställt på framtida gruvor.