Friluftsliv stärker varumärken hos Aktivut

aktivut

Kan ett skräddarsytt friluftsevenemang stärka ett företags varumärke?

– Absolut, säger Sofie Jugård Löfgren på företaget Aktivut. Evenemangen laddar varumärket med värden kopplade till natur, miljö, hållbarhet, hälsa och socialt ansvarstagande. Många företag har en medveten miljö- eller hälsoprofil, men tänker inte på att den kan bli ännu tydligare genom att leva som man lär.

Aktivut har sin bas på Frösön i Jämtland och producerar både små och riktigt stora evenemang utomhus. Företaget ägs och drivs av Sofie med två anställda, ett stort antal frilansande fjäll- och naturguider som tas in vid behov. Aktivut sköter projektledning och genomförande med stort fokus på hållbarhet, säkerhet och att det ska bli ett bra arrangemang för alla deltagare. Ett mindre evenemang kan till exempel vara en personalgrupp som vill komma ut från kontoret och bli mer sammansvetsad.

– Vi tar med gruppen på en cykeltur i terrängen, fjällvandring, kajaktur, hundspannsexpedition eller någon annan spännande uteaktivitet, berättar Sofie. Aktivut tar sig an evenemang för upp till 2 000 personer och ett av de mer välkända större evenemang som vi producerar är Fjällräven Classic som årligen lockar 2 000 deltagare.

Efter drygt 20 år i branschen förvånas Sofie över att inte fler företag vågar kliva utanför sin egen trygghetszon.

– Alla vet att det är bra med friluftsliv och att vi blir mer öppna och äkta när vi är ute i naturen tillsammans. Ändå är det bara ett fåtal företag som låter sin personal packa ryggsäcken och sova i tält. Det är som om de inte vågar. Istället kanske de åker en helg till Åre och partajar. Det är jättesynd tycker jag. Bland människor i stort har ju intresset för friluftsliv och naturupplevelser ökat markant bara de senaste åren. Utemiljön är en fantastisk plats för utbildning, teambuilding, kundevent och konferens.

Aktivut har flera grenar i sin verksamhet och har nu Nature’s Best-märkta vandrings- och cykelpaket längs St Olavsleden. St Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled och sträcker sig 58 mil från Sundsvall i öster till norska Trondheim i väster.

– För tre år sedan märkte vi upp hela cykelleden och det här är en verksamhet som vi gärna vill utveckla, säger Sofie. Intresset växer, framför allt från utlandet. Som gäst kan man välja att vandra eller cykla delar eller hela leden. Vi erbjuder både färdiga paket och skräddarsydda upplevelser.

 

Vilka initiativ arbetar ni med kopplat till natur-och kulturvård?

– I sommar går en ”Tillsammans-vandring” av stapeln. Vi projektleder det hela för St Olavsledens räkning och under den vandringen kommer vi att plogga vissa sträckor. Vi kör vårstädning i naturen också, när snön smälter dyker det upp skräp i dikena och det tar vi hand om.

 

Vad fick er att vilja bli ekoturismföretagare?

– Återbruk och återvinning och att hushålla med våra resurser är självklarheter för oss. Vi har varit medlemmar i Naturturismföretagen i många år och har länge tänkt ansöka om Nature’s Best. Nu har det äntligen blivit av.

 

Vilka fördelar ger det ert företag att vara kvalitetsmärkt med Nature’s Best?

– Det är ett bra ramverk som ger skjuts på vägen att fundera kring exempelvis företagets inköpspolicy, miljöpolicy och liknande. Nature’s Best hjälper till att förtydliga för oss själva.

Vi har redan gjort en hel del men har också en lång lista på sådant som vi vill förbättra. Det är också bra att kunna få tips från andra naturturismföretagare.

Förhoppningen är såklart också att märkningen i sig ska generera kunder, men få kunder väljer ett företag bara för att det finns en miljömärkning.

 

Märker du av en ökad efterfrågan på hållbara upplevelser? 

– Aktiva resor har ökat och hållbara resor är en av tårtbitarna. Förut erbjöd vi bagagetransport längs St Olavsleden men nu undviker vi det. Transporten krånglar till det för oss och är inte bra ur miljösynpunkt. Folk måste förstås ta sig hit på ett eller annat vis men när de väl är på plats är det helgrönt.

 

Nature’s Best innehåller 6 grundprinciper, hur kommunicerar ni dem som mervärden till era gäster? 

– Vi kommer att ha en egen sida om Nature’s Best på vår hemsida och vi kommer att berätta om Nature’s Best i vår avreseinformation. Det ger en bra bakgrund till det som vi vill att våra gäster ska tänka på när de väl är på plats tillsammans med oss.

 

Berättat för: Kicki Lind

. . . .
Det här är en del av arbetet inom Hållbarhet och ekoturism i praktiken, som finansieras av;

Logotyp Jordbruksverket Logotyp Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling